En hier gebeurd altijd wel iets

Er was eens een klein huisje achter de sokjesboom. Daar woont een mama met een zooitje meiden.
Een meisje woont al in haar eigen huisje, tweede meisje bleef maar een paar jaar. Het derde en vierde meisje zijn geboren in Keppel, het vijfde meisje is ziek

zaterdag 14 januari 2012

in het kort, de afgelopen dagen

En ineens knapt miepie weer op. De nieuwe 'voorverteerde' voeding slaat aan.
Weer vanalles gebeurd afgelopen week. Medicatie wijzigingen, AB-kuur. Tja, na ruim 15 maanden gaan we de e-coli uitroeien. Alles uitsluiten wat mogelijk pijn veroorzaakt.

Gestopt met haar schooltje na druppel nummer zoveel... o.a. vaste juf nr 11 stelde zich voor, vaste juf die niet weet dat Eris niet kan eten [zei dat ze Eris al meerdere keren had meegemaakt op de groep], catheter-gebeuren blijft een gedoe en ze zat zo raar in haar stoel, ze voelde zo raar toen ik haar eruit haalde, krakend bot, rare stand. Kind had been uit de kom. Wist wel dat vroeg of laat zou gaan gebeuren, maar niemand had iets gemerkt.

Half maart mag ze naar peuterschool, en die juf, die heeft de moeders van menig kind nog in de klas gehad. Andere meiden daar ook fijne tijden beleefd.

Thamber ook weer beter en meiden genieten van hun schooltje, sporten/spel, dinnetjes en feestjes.

a.s. vrijdag mag ik de proeve van bekwaamheid afleggen en de week erop nog een theorie-examen voor het vak ondernemen. De vakgerichte papiertjes heb ik binnen. Ik heb er zin in.Wel jammer dat dit mijn laatste school maand is.

De plannen stromen verder, ik ga dooooooor!!

Ook komen regelmatig wat vragen of Eris kan praten. Ja hoor. Heel rustig en adequaat heeft mevrouw zich een enorme woordenschat eigen gemaakt. Ze kan heel goed en liefdevol aangeven wat ze nodig heeft. Verstaat haar eigen lijfje op een zeer bijzondere wijze.

Toch doet ze ook praten net weer wat anders.
Een kind dat pijn heeft zegt 'au', Eris zegt wat er is, dus geen 'au', maar het woord 'pijn'
Wanneer ze gedag zegt, zegt ze geen 'dag', maar het woord 'zwaaien'. Bij het zien van een 'auto', zegt ze 'rijden'
Ze beschrijft de handeling ['de beweging']. Ze zegt wat ze doet of wat het met haar doet. 'huilen', 'pijn'
Regelmatig plakt ze meerdere woorden aan elkaar. 'Mama mee, moe, boven, slapen' [toch duidelijk dat ze naar bedje wil]
Ze verspilt geen woorden aan gebrabbel. Ze praat, past gericht toe en koppelt dingen aan elkaar. Ze is slim en onthoudt alles [en past het ook weer toe]

Ook motorisch weer nieuwe ontwikkelingen, ze kan kontschuiven achterwaarts, helaas gaat zo zo ver door tot ze overal dubbelgevouwen onder schuift.
Ook op buik liggen, zich opdrukken  [waarbij ze wat naar achter schuift] en zover doordrukken, tot ze rechtop zit. Kun je je dan een voorstelling maken hoe het met de beentjes gaat? Die zitten dan zowat achterste voren. Of dat er een beentje klem zit [en zij schuift en sjort maar door]. 't Is een dagtaak om deze dame te bewaken.

3 opmerkingen:

 1. Een ondernemings lustige dame, die geheel haar leven leidt zoals ze is, hoe mooi..het is en blijft zo een bijzonder kind..ofschoon eigenlijk elk kind dat is...heeft ze iets speciaals, althans zo ervaar ik haar...dikke knuffel voor jullie

  xx
  Jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi hoe Eris zich het taalgebruik eigen gemaakt heeft, ze is een slim meisje.
  Wel heel bijzonder hoe ze alles doet, voor jou zeker veel werk om haar te beschermen in haar ondernemingslust.
  Ze is een dame met pit.
  Bedankt voor je verhalen en foto,s Carolien, fijn dat we mee mogen leven.
  Alle liefs voor jou en je meisjes, heel veel succes met je proeve van bekwaamheid, klinkt heel mooi....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze is geworden wat jij haar laat zijn, een mensje in haar eigen recht! Prachtig kind van een prachtige moeder. Ik ben blij dat ze in dat beetje praten geslaagd is, toch makkelijker als ze duidelijk kan maken wat ze bedoelt.

  En dan die lichamelijke vorderingen, opzitten, schuiven en plooien, ze doet het toch maar, terwijl ze eigenlijk maar controle heeft, over de helft van haar lichaam. Chapeau Eris! Je bent een kanjer!
  En je moeder een rots in de branding!

  BeantwoordenVerwijderen